Založ si blog

Stavebná uzávera starostu Števčíka – v okolí Patrónky si ani dom nezateplíte!

Staromestský starosta Števčík chce vyhlásiť v zóne Brnianska – Patrónka stavebnú uzáveru. Ak sa mu to podarí, niekoľko najbližších rokoch si v tejto lokalite neplánujte ani tú najmenšiu rekonštrukciu svojho domu či bytu!

Stavebná uzávera má byť vyhlásená v súvislosti s prípravou tzv. Územného plánu zóny (ÚPZ). Jednoducho vysvetlené – ÚPZ je podriadený územnému plánu mesta a jeho cieľom je podrobne a do detailov špecifikovať charakter zástavby v danej lokalite. Na tom by nebolo nič zlé, bohužiaľ, problémom je proces tvorby takéhoto plánu, ktorý môže trvať od 2 až do 10 rokov.

Resp. problémom je, ak na dané obdobie chcú úrady vyhlásiť stavebnú uzáveru. To pre miestnych obyvateľov totiž znamená, že v uvedenom čase nebudú môcť stavať, pristavovať, rekonštruovať svoje nehnuteľnosti. Nič – žiadne zatepľovanie, žiadne prístavby, žiadne obnovy. Ak by uzávera trvala rok – dva, možno by to ľudia aj akceptovali, pochopili, počkali. Ale čakať napríklad na opravu strechy, cez ktorú vám tečie, päť rokov a viac? To je už vážny problém!

A presne o toto sa momentálne snaží starosta Starého Mesta Števčík – vyhlásiť stavebnú uzáveru pre oblasť Brnianska/Patrónka. Žiadosť o vydanie rozhodnutia na uzáveru oznámil už začiatkom júna bez toho, aby informoval ľudí, ktorí v tejto oblasti bývajú a ktorých sa toto rozhodnutie bezprostredne dotýka. Bál sa negatívnej odozvy miestnych? Nechcel si pohnevať Staromešťanov pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami…?

Pochvalu by za tento jeho krok určite nedostal. Ide totiž o lokalitu hlavne s rodinnými domami, pričom vo väčšine prípadov to nie sú žiadne novostavby, ale staršie domy, ktoré menšie či väčšie rekonštrukcie potrebujú nonstop. Okrem toho – z minulosti je už známe, že ÚPZ je pomerne „bláhová“ vec (napr. neúspešné ÚPZ pre zónu Chalúpkova), nikomu nepomôže a stavebné uzávery s tým spojené sú namierené vyslovene proti obyvateľom! Neviem, či pán starosta Števčík nie je schopný sa poučiť z minulých chýb alebo si to neuvedomuje, každopádne je to pre mňa ďalší dôkaz jeho nekompetentnosti a neschopnosti viesť fundovane našu mestskú časť.

Oprava nábrežia v Starom Meste? Jeden veľký amatérizmus starostu Števčíka!

14.08.2018

Starosta Starého Mesta pán Števčík sa rozhodol zrekonštruovať nábrežie medzi mostom SNP a River Parkom. Nápad, ktorý si určite zaslúži pochvalu. Rozbitý asfalt, jamy, škaredé lavičky. To všetko si žiadalo významnú rekonštrukciu už dávno. Našťastie sa však blížia voľby, a tým pádom sa začínajú diať zázraky. Tento priestor si naozaj zaslúži, aby vyzeral tak, [...]

Prišli sme o úžasnú kultúrnu akciu v Starom Meste!

18.06.2018

Unikátny európsky festival nového cirkusu bol v Stupave. Presne tak priatelia, v Stupave. Nie v Bratislave a nie v Starom Meste, konkrétne v Medickej záhrade, kde sa roky konal. Naozaj som si myslela, že za ostatné dva roky, kedy ho nedobrovoľne „vyšupli“ z Medickej, to bol len krátky rozmar vedenia mestskej časti Staré Mesto a že pochopia, aká to bola chyba a neúcta, [...]

Prečo Staré Mesto nedovolilo Cirkul’art v Medickej?

12.06.2018

Tak jedinečný festival nového cirkusu, divadelného a pouličného umenia CIRKU L´ART už dva roky nie je súčasťou Bratislavského Starého Mesta! Mohli by sme byť radi, že najväčší festival nového cirkusu sa konal vždy v Bratislave a jeho Starom Meste, do ktorého všetci Bratislavčania radi chodia a znamená pre mnohých kultúrny stánok. No evidentne to tu niekomu [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 14525x
Priemerná čítanosť článkov: 3631x

Autor blogu