Prišli sme o úžasnú kultúrnu akciu v Starom Meste!

18. júna 2018, kralovicovalucia, Bratislava - Staré Mesto

Unikátny európsky festival nového cirkusu bol v Stupave. Presne tak priatelia, v Stupave. Nie v Bratislave a nie v Starom Meste, konkrétne v Medickej záhrade, kde sa roky konal. Naozaj som si myslela, že za ostatné dva roky, kedy ho nedobrovoľne „vyšupli“ z Medickej, to bol len krátky rozmar vedenia mestskej časti Staré Mesto a že pochopia, aká to bola chyba a neúcta, no nie. Že sa ešte čudujem… Unikátny Cirkul´Art máme, vážení, mimo hlavného mesta!

Medická záhrada je centrom Starého Mesta. Jej areál je rozsiahly a ideálny na kultúrne podujatia. Roky sa v nej konali a konajú rôzne akcie, ľudia si to pochvaľovali a pochvaľujú. Obyvatelia centra to majú napešo, sú v nej stromy, lavičky, kaviarnička, altánok, detské ihrisko. Všetci vedia, kde sa nachádza, všetci do nej trafia. Čo jej chýba??

Prečo raz do roka nemôže hostiť tak unikátny a jedinečný kultúrny projekt? Súčasťou Cirkul´Art sú umelci novodobého cirkusu, bez účinkovania zvierat. Jednoducho množstvo artistov, hercov, klaunov, ktorí pochádzajú skutočne z celého sveta! Pre nás Bratislavčanov a Staromešťanov je to pocta. Veď desiatky svetovo uznávaných umelcov sa v tomto období,  (raz ročne!) nachádza v našom hlavnom meste,! Vlastne – donedávna sa nachádzalo…

Šesť rokov robili neskutočnú atmosféru v meste, aj mimo Medickej záhrady. Kto nezažil, neuverí. Svojimi vystúpeniami zabávali ľudí aj v uličkách okolo Medickej. Oni svoje umenie jednoducho milujú a častokrát ho realizovali mimovoľne aj inde, kráčajúc mestom. Škoda, viac sa takejto udalosti nedočkáme. Vedenie Starého Mesta ich „vypratalo“ preč. Do Stupavy. Pripadá mi to ako zlý vtip. A tiež veľmi zvláštna vizitka pre Bratislavu, že nemá záujem o také významné podujatie.

Bola by som veľmi rada, keby sa to od budúceho roka zmenilo a vrátilo na dôstojnejšie miesto. Ideálne opäť do Starého mesta, opäť do Medickej. Je to naša vizitka, ako sa správame k hosťom a akú robíme reklamu našej krajine. Verím, že sa to zmení!