Stavebná uzávera starostu Števčíka – v okolí Patrónky si ani dom nezateplíte!

23. júla 2018, kralovicovalucia, Bratislava - Staré Mesto

Staromestský starosta Števčík chce vyhlásiť v zóne Brnianska – Patrónka stavebnú uzáveru. Ak sa mu to podarí, niekoľko najbližších rokoch si v tejto lokalite neplánujte ani tú najmenšiu rekonštrukciu svojho domu či bytu!

Stavebná uzávera má byť vyhlásená v súvislosti s prípravou tzv. Územného plánu zóny (ÚPZ). Jednoducho vysvetlené – ÚPZ je podriadený územnému plánu mesta a jeho cieľom je podrobne a do detailov špecifikovať charakter zástavby v danej lokalite. Na tom by nebolo nič zlé, bohužiaľ, problémom je proces tvorby takéhoto plánu, ktorý môže trvať od 2 až do 10 rokov.

Resp. problémom je, ak na dané obdobie chcú úrady vyhlásiť stavebnú uzáveru. To pre miestnych obyvateľov totiž znamená, že v uvedenom čase nebudú môcť stavať, pristavovať, rekonštruovať svoje nehnuteľnosti. Nič – žiadne zatepľovanie, žiadne prístavby, žiadne obnovy. Ak by uzávera trvala rok – dva, možno by to ľudia aj akceptovali, pochopili, počkali. Ale čakať napríklad na opravu strechy, cez ktorú vám tečie, päť rokov a viac? To je už vážny problém!

A presne o toto sa momentálne snaží starosta Starého Mesta Števčík – vyhlásiť stavebnú uzáveru pre oblasť Brnianska/Patrónka. Žiadosť o vydanie rozhodnutia na uzáveru oznámil už začiatkom júna bez toho, aby informoval ľudí, ktorí v tejto oblasti bývajú a ktorých sa toto rozhodnutie bezprostredne dotýka. Bál sa negatívnej odozvy miestnych? Nechcel si pohnevať Staromešťanov pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami…?

Pochvalu by za tento jeho krok určite nedostal. Ide totiž o lokalitu hlavne s rodinnými domami, pričom vo väčšine prípadov to nie sú žiadne novostavby, ale staršie domy, ktoré menšie či väčšie rekonštrukcie potrebujú nonstop. Okrem toho – z minulosti je už známe, že ÚPZ je pomerne „bláhová“ vec (napr. neúspešné ÚPZ pre zónu Chalúpkova), nikomu nepomôže a stavebné uzávery s tým spojené sú namierené vyslovene proti obyvateľom! Neviem, či pán starosta Števčík nie je schopný sa poučiť z minulých chýb alebo si to neuvedomuje, každopádne je to pre mňa ďalší dôkaz jeho nekompetentnosti a neschopnosti viesť fundovane našu mestskú časť.